Prevádzku a aktiváciu strojov sme nechali na nášho karibského kolegu, rozplánovali výrobu a pustili sme sa do nasej vysnívanej vlastnej produkcie Moringy caribbean. Samozrejme predtým sme určili prísne pravidla zberu moringy – čo znamená. Nazbierať moringu hneď ráno do košov – a nie do igelitových vriec ako to mnohí robia, priniesť hneď do produkcie, odvážiť, umyť a bezprostredne začať spracovávať.
Netrpezlivo sme očakávali prvú dodávku z Karibiku, a keď dorazila poslali sme prášok z moringy na analýzu. Neviete si predstaviť môj sklamaný vyraz tvare keď som sa dozvedela že výsledky nie sú podľa nášho očakávania – číže stopercentné.
Problematické začiatky
Horúčkovito sme začali skúmať krok po kroku ako sa moringa od zberu až po finálne mletie spracovávala (dokonca sme opäť dali na rozbor vodu). Až sme na to prišli. Náš zamestnanec, manažér výroby sa nakoniec priznal, že nepoužil pri výrobe žiadne dezinfekčné prostriedky!!!! Mňa ani vo sne nenapadlo upozorniť ho na niečo také samozrejmé.
Stalo nás to veľa úsilia vysvetliť im, ako sa prezliecť do pracovného odevu, pri vstupe do pracovne, vydezinfikovať si ruky gélom, vysvetliť im že, ak sa “prezlečú” do pracovného bieleho oblečenia a pod tým si nechajú svoje nohavice v ktorých cestovali a majú na nich milión baktérii nič tým nevyriešia. Nevybiehať v pracovnom odeve na toaletu a podobne.
Časom som pochopila, prečo sa náš manažér na Sv. Lucii tak vehementne bránil spusteniu kamier, stále boli pokazene, alebo neprišiel IT spustiť ich, alebo nefungoval internet, jednoducho mal sto výhovoriek na všetko. Nakoniec sa náš manažér výroby rozhodol pre svoj vlastný biznis a našu produkciu opusti.
Z chýb je nutné sa poučiť
Moringu, ktorá nebola podľa našich predstav sme samozrejme nepoužili a nakoniec vyhodili.
Výrobu sme zastavili a museli sme začať odznova. Pre istotu sme nanovo vymaľovali, stroje sa vydezinfikovali – a odvtedy sa takto čistia denne, ako aj všetko ostatné vo výrobe, spustili sme opäť kamery, ktoré mame mimochodom nainštalované v iphóne. Každý deň kedykoľvek “kliknem” a vidím čo sa v produkcii deje aj keď som doma vo Viedni alebo vo firme v Trenčíne. Možno sa niekto pýta či nie som hlúpa keď zverejňujem, že naša Moringa caribbean nebola vtedy stopercentná i keď stále tvrdím a dokola opakujem, že sa odlišujeme od ostatných práve našou vlastnou produkciou a čistou moringou.
Píšem to práve preto, že mi nerobí problém priznať chybu, neúspech ale aj kvôli tomu, aby si ľudia uvedomili koľko úsilia je v jednej dóze Moringy caribbean. Koľko potu je za spracovaním, odosielaním na Slovensko, plnením do kapsúl a do fľašiek.
Nedochvíľnosť v raji
Byt v Karibiku a mat tam biznis je síce “fasa”, ale niekedy sa vám zastaví rozum nad tým ako tam skoro všetci rozmýšľajú, koľko majú stále čašu a ako váš nechajú čakať do tretej na pracovný obed, ktorý ste si dohodli na dvanástu hodinu :) .
Na druhej strane musím ale povedať, že ľudia na Sv. Lucii sú veľmi priateľskí a aj vďaka našej dcére, ktorá tam napríklad v čaše nášho trojtýždňového pobytu navštevuje školu, sme už našli zopár priateľov. Pomaly sa učíme chápať karibskú mentalitu a neriešiť ich nesplnené termíny a neskoré príchody.