reklama

3. časť. Ako sme sa naivne pustili do výroby

Práca šľachtí a unavení so sadenia sme vedeli, že dlhá cesta je ešte pred nami. Čakali sme na to najdôležitejšie, spustenie výroby.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Prevádzku a aktiváciu strojov sme nechali na nášho karibského kolegu, rozplánovali výrobu a pustili sme sa do nasej vysnívanej vlastnej produkcie Moringy caribbean. Samozrejme predtým sme určili prísne pravidla zberu moringy – čo znamená. Nazbierať moringu hneď ráno do košov – a nie do igelitových vriec ako to mnohí robia, priniesť hneď do produkcie, odvážiť, umyť a bezprostredne začať spracovávať.

Netrpezlivo sme očakávali prvú dodávku z Karibiku, a keď dorazila poslali sme prášok z moringy na analýzu. Neviete si predstaviť môj sklamaný vyraz tvare keď som sa dozvedela že výsledky nie sú podľa nášho očakávania – číže stopercentné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Problematické začiatky

Horúčkovito sme začali skúmať krok po kroku ako sa moringa od zberu až po finálne mletie spracovávala (dokonca sme opäť dali na rozbor vodu). Až sme na to prišli. Náš zamestnanec, manažér výroby sa nakoniec priznal, že nepoužil pri výrobe žiadne dezinfekčné prostriedky!!!! Mňa ani vo sne nenapadlo upozorniť ho na niečo také samozrejmé.

Stalo nás to veľa úsilia vysvetliť im, ako sa prezliecť do pracovného odevu, pri vstupe do pracovne, vydezinfikovať si ruky gélom, vysvetliť im že, ak sa “prezlečú” do pracovného bieleho oblečenia a pod tým si nechajú svoje nohavice v ktorých cestovali a majú na nich milión baktérii nič tým nevyriešia. Nevybiehať v pracovnom odeve na toaletu a podobne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Časom som pochopila, prečo sa náš manažér na Sv. Lucii tak vehementne bránil spusteniu kamier, stále boli pokazene, alebo neprišiel IT spustiť ich, alebo nefungoval internet, jednoducho mal sto výhovoriek na všetko. Nakoniec sa náš manažér výroby rozhodol pre svoj vlastný biznis a našu produkciu opusti.

Z chýb je nutné sa poučiť

Moringu, ktorá nebola podľa našich predstav sme samozrejme nepoužili a nakoniec vyhodili.

Výrobu sme zastavili a museli sme začať odznova. Pre istotu sme nanovo vymaľovali, stroje sa vydezinfikovali – a odvtedy sa takto čistia denne, ako aj všetko ostatné vo výrobe, spustili sme opäť kamery, ktoré mame mimochodom nainštalované v iphóne. Každý deň kedykoľvek “kliknem” a vidím čo sa v produkcii deje aj keď som doma vo Viedni alebo vo firme v Trenčíne. Možno sa niekto pýta či nie som hlúpa keď zverejňujem, že naša Moringa caribbean nebola vtedy stopercentná i keď stále tvrdím a dokola opakujem, že sa odlišujeme od ostatných práve našou vlastnou produkciou a čistou moringou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Píšem to práve preto, že mi nerobí problém priznať chybu, neúspech ale aj kvôli tomu, aby si ľudia uvedomili koľko úsilia je v jednej dóze Moringy caribbean. Koľko potu je za spracovaním, odosielaním na Slovensko, plnením do kapsúl a do fľašiek.

Nedochvíľnosť v raji

Byt v Karibiku a mat tam biznis je síce “fasa”, ale niekedy sa vám zastaví rozum nad tým ako tam skoro všetci rozmýšľajú, koľko majú stále čašu a ako váš nechajú čakať do tretej na pracovný obed, ktorý ste si dohodli na dvanástu hodinu :) .

Na druhej strane musím ale povedať, že ľudia na Sv. Lucii sú veľmi priateľskí a aj vďaka našej dcére, ktorá tam napríklad v čaše nášho trojtýždňového pobytu navštevuje školu, sme už našli zopár priateľov. Pomaly sa učíme chápať karibskú mentalitu a neriešiť ich nesplnené termíny a neskoré príchody.

Jarka Bartos

Jarka Bartos

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Od rannej mladosti si spomínam na svoju intenzívnu túžbu vymaniť sa z klasického stereotypu vidieckeho prostredia, kde som trávila detstvo. Paradoxne, ťahalo ma to do sveta a k neobyčajným cestovateľským zážitkom, ktoré som si začala plniť. Vďaka svojej ambicióznej povahe, vďaka krásnym náhodám, vďaka manželovi... V mojom uvedomelom ženskom veku je skutočne zaujímavé sumarizovať si spätne ušlé udalosti. Je to ako vraciať sa do každej prežitej sekundy znovu a znovu a opať ju plne cítiť. A tak o mojej prejdenej ceste, úspechoch, zážitkoch, ale i pádcoh a ponaučeniach píšem a nechávam sa uniesť na všetky tie miesta opäť a opäť. Čas totižto dodáva okamihom gráciu, význam a zmysel, ktorý sme tam pred tým vôbec nemuseli vidieť... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu