reklama

Sv.Lucia- karibská kuchyňa v plnej kráse

Často sa vravieva, že pokiaľ nemáte dostatok peňazí na cestovanie, cestujte na tanieri. Ochutnajte plodiny a jedlo od kuchárov, ktorí síce žijú na vašom území, no svoje skúsenosti si priviedli napríklad aj z Karibiku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Sv. Lucia je však lákadlom pre gastroturistov najmä pre to, že jedlo je tam akoby priamou súčasťou osobnosti ľudí. Je predmetom rozhovorov, ich živobytím a majú k nemu vzťah, akoby to nebol len doplnok, ale niečo čo k nim patrí a dotvára ich. Niekedy doslova.

Ostrovná kuchyňa

Čo je ale vlastne typické jedlo Sv. Lucie? Mnohí by vám na to odpovedali, že majú najmä typický nápoj. Kakaový čaj. Áno, čítate správne. Stačí vám len nastrúhané čerstvé kakao, škorica, vanilka, mlieko a cukor. 

Vznikne niečo, čo vám po odpití bude síce jemne horkasto dráždiť chuťové poháriky, ale po ďalších horúcich dúškoch si nebude chcieť tento nápoj zobrať z ruky. Sv. Lucia je síce tropický ostrov, ale často tu prší, takže niekedy sa radi po zmoknutí aj zohrejete, verte mi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Inak sa kuchyňa na Sv. Lucii dá označiť za typickú karibskú. Ide tu najmä o čerstvé ryby, kuracie a hovädzie mäso. Špecifická je hlavne pikantnými koreninami. V hlavných jedlách je všadeprítomný muškátový orech a miestna kamarátka škorica. Veľmi mám rada ich pikantné taniere s rôznym druhom mäsa. Štipľavosť v nich často stlmí šťavnaté tropické ovocie, ako napríklad mango. Čaro ich kuchyne je ale v jednoduchosti.

V jednoduchosti je lahodnosť

Napríklad ich malé slané placky z múky, podobné naším šiškám, sú toho príkladom. Jedia ich ako prílohu k rybám alebo aj samotné posypané syrom. Pritom k tomu stačí len ich polohrubá múka, morská soľ, prášok do pečiva a maslo. Potom len danú zmes pražia v kotlíku plnom oleja. Ak by ste ale chceli karibskú kuchyňu odlíšiť od tých ostatných, asi nájdete rozdiel v spôsobe miesenia cesta, smaženia, či pečenia. Je veľmi zaujímavé vidieť v jedlách aj množstvo vplyvov iných kultúr, ktoré na Sv. Lucii žijú alebo žili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Obyvatelia sú známi tým, že sa neradi zdržiavajú v kuchyni, preto aj v drahších reštauráciách, na tomto ostrove, nájdete šéfkuchárov z celého sveta. Miestni ľudia prevažne predávajú plody svojej práce. Na obrovských trhoch po celom ostrove vás okrem čerstvého manga, papáje, pomarančov alebo rýb odmenia aj širokým úsmevom.

Jarka Bartos

Jarka Bartos

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Od rannej mladosti si spomínam na svoju intenzívnu túžbu vymaniť sa z klasického stereotypu vidieckeho prostredia, kde som trávila detstvo. Paradoxne, ťahalo ma to do sveta a k neobyčajným cestovateľským zážitkom, ktoré som si začala plniť. Vďaka svojej ambicióznej povahe, vďaka krásnym náhodám, vďaka manželovi... V mojom uvedomelom ženskom veku je skutočne zaujímavé sumarizovať si spätne ušlé udalosti. Je to ako vraciať sa do každej prežitej sekundy znovu a znovu a opať ju plne cítiť. A tak o mojej prejdenej ceste, úspechoch, zážitkoch, ale i pádcoh a ponaučeniach píšem a nechávam sa uniesť na všetky tie miesta opäť a opäť. Čas totižto dodáva okamihom gráciu, význam a zmysel, ktorý sme tam pred tým vôbec nemuseli vidieť... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu